söndag 11 mars 2018

Elephant Jungle Sanctuary Park

Det bästa på vår Thailandsresa var nog när vi besökte Elephant jungle sanctuary park. 
Besöker ni någon gång Phuket, alltså snälla åk dit! Det är en av de häftigaste upplevelserna jag varit med om. 
Elefanterna som lever här har blivit räddade från cirkusar, trekking, skogsarbete m.m. 
Här lever de nu ett fint liv inne i "den fria parken". Här finns inga staket, utan elefanterna får gå omkring precis hur de vill. Här blir de ompysslade och får mat, så de håller sig i närheten hela tiden. 
Målet med parken är att elefanterna ska få leva ett så bra och normalt liv som möjligt. Men eftersom att elefanterna är vana med människor från att de är små och inte skulle klara sig helt själva ute i naturen så öppnade de parken. När de öppnade parken var de två elefanter, idag är de sjutton stycken i den parken vi var till. Och målet är ju att kunna rädda så många elefanter som möjligt. 
Det var egentligen inte så många människor som jobbade där, utan de flesta som var där var volontärer och man såg verkligen vilken kärlek de hade till djuren där. 
På morgonen när vi kom dit fick vi börja med att hälsa och umgås med elefanterna för att sen få lite skolning om stället, elefanterna och eventuella regler osv. 
Sen var det dags för oss att fixa lunch åt elefanterna. Vi bar matkorgar med melon, bananer och lyfte fram sockerrör till dem. 
När de hade ätit klart fick vi gå och byta om till badkläder. Elefanterna sökte sig mot "duscharna" och efteråt gick vi ner i gyttjebadet med dem och hade mudspa med dem. (I naturen gör elefanterna detta åt varandra för att pyssla om varandra och för att kyla ner varandra, men eftersom att dessa elefanter aldrig fått leva fritt i naturen så behöver vi människor hjälpa dem med det) Och som de njöt att bli ompysslade!
Vi bytte bassäng och åkte ner i vattenbadet med dem. De små elefanterna var helt galna och sprutade vatten på oss med snablarna. De hade så roligt och vilken upplevelse vi fick!
För att få dem helt rena så fick de sen åka ett till varv genom duschen och där stod vi och skrubbade dem med varsin borste. 
När vi sen också duschat och fått torra kläder på oss var det vår tur att äta. Där bjöds det på thaibuffé. Efter maten fick vi varsin cool poncho och sa hejdå till elefanterna för att sen avsluta vårt besök. Några bilder från när vi hade mudspa finns tyvärr inte. Men Otto hade med sig sin gopro, så en Thailandsfilm kommer eventuellt att dyka upp sen, så i den kommer ni nog att få se från mudspat också. 
Jag delar med mig av den så fort han har fått den klar!

Inga kommentarer: