söndag 8 oktober 2017

Att brygga eller att inte brygga

Det är ingen hemlighet att bänkpress inte är en storfavorit hos mig. Men jag känner ändå att jag vill försvara den lite. 

På internet (men även irl) är det många som uttalar sig om hur man bänkar rätt. Eller rättare sagt, hur man bänkar fel.
Jag är själv ingen bänkexpert, lång ifrån. Men ibland verkar jag fan kunnig ändå om man jämför mig med okunniga som väldigt gärna vill framföra sin okunniga åsikt. 

När man ligger på bänken och väntar på att få startsignal för att få utföra lyftet är det vissa saker domarna ser på innan man får startsignalen. 
- Hela foten måste ta i golvet
- Rumpan, övre ryggen och huvudet måste röra bänken. 
Det gäller genom hela lyftet, annars blir lyftet underkänt. Håller man det genom hela lyftet och fixar alla signaler så är lyftet godkänt. Start, press, rack. (Start= du ligger bra på bänken, du får börja utföra lyftet. Press= Du har nu stången mot bröstet och stången ligger helt stilla. Du får efter det börja pressa upp stången. Rack= Stången befinner sig på utsträckta, låsta armar och du får sätta tillbaka stången)


Såhär ser det ut när jag bänkpressar. Fötterna är i golvet, rumpan är fast i bänken, skulderblad är i bänken och huvudet är i bänken. Allt inom tävlingens godkända regler.

Det som jag stör mig på är alltså när folk säger att detta är fusk. Whaaat??! Jo, för att det är "fusk" att brygga.

Jag ska nu förklara fördelarna med att "brygga".
-  Man får en kortare lyftväg
- Axlarna hamnar i en position där var man har lättare att pressa (förutsatt att man drar bak skuldrurna) 
- Minskar risken för skador


Men då måste man också minnas att många faktiskt inte kan brygga. 
Men frågar man mig så tycker jag att man ska försöka brygga så mycket som man bara kan. Vissa har mer tur och är mer genetiskt lagda för att kunna brygga medan andra försöker träna upp detta utan att alls lyckas så bra. 

Sammanfattning:
Att brygga är inte att fuska. Det ger dig bara de bästa förutsättningarna inom tävlingens godkända regler. 

Pröva själv och se hur mycket "enklare" det blir. Hur mycket "fusk" det egentligen är. 
Svaret är att du inte kommer att utföra mirakel för att du bryggar. Men med tiden håller du dig mer skadefri och får bättre spänning i kroppen som gör att du med tiden kommer att kunna förflytta mer vikt. Inga kommentarer: